Maak ook jouw laadoplossing transparant!

Zorgen bij de VER en de ACM. Neem ze weg.

Volgens het klimaatakkoord moesten de tarieven voor het laden van stroom al in 2019 transparant zijn. Vara's Kassa laat zien dat dit nog lang niet gerealiseerd is. Door de toename van het aantal elektrische auto's en het groeiende aandeel privé-rijders hierin, maken de Autoriteit Consument en Markt en de Vereniging Elektrische Rijders zich grote zorgen over de veiligheid van passen en de transparantie van tarieven. Ook het gebrek aan betaalmogelijkheden, anders dan laadpassen, is een belangrijk issue. Met de Valina helpt Q-Vend fabrikanten, leveranciers en exploitanten van laadoplossingen deze bezorgdheid weg te nemen.

Nederland is wereldwijd koploper in EV.

Maar het 'innovatorschap' heeft een keerzijde

De groei van het aantal EV-rijders past perfect in de klimaatdoelstellingen van het kabinet. Maar er is ook de remmende voorsprong. De Vereniging Elektrische Rijders (VER) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ervaren de gevolgen hiervan steeds vaker bij bezitters van elektrische auto's.

Nederland is wereldwijd koploper in elektrisch rijden. En in publieke oplaadpunten. We hebben er al bijna 50.000. Dat is ruim een kwart van alle laadpalen in Europa. Ter vergelijk: in België staan er 10.000 en Duitsland heeft er iets meer dan 20.000. Maar onze oosterbuur heeft wèl 83 miljoen inwoners.

Nederland gaat hard. En als het aan de minister ligt, komen er de komende jaren nog minimaal 1,8 miljoen oplaadpunten bij. Goed nieuws, maar ook hèt moment om te evalueren en te werken aan echt 'volwassen' oplossingen.

Het ontbreken van informatie en brede betaalmogelijkheden is frustrerend

Waarom zijn de laadkosten niet transparant?

Het businessmodel speelt een belangrijke rol.

Voor EV-laden werken de verschillende aanbieders volgens een soort 'roaming-model', net als bij je telefoonabonnement. Maar toch net even anders.

Bij een mobiele telefoon heb je één telefoon met één abonnement van één provider. Hiervoor betaal je elke maand hetzelfde tarief, hoogstens vermeerderd met vastgelegde kosten buiten je bundel. Je weet vooraf wat je betaalt. Elke provider heeft landelijke dekking. Voor het buitenland hebben de providers onderling 'roaming'- tarieven afgesproken. Daar merk jij niks van.

Met EV-laden is het anders. Je wilt van alle telefoons (oplaadpunten) gebruik kunnen maken. Met één laadpas en één abonnement. Maar in de praktijk heb je te maken met verschillende providers. En dat geeft gedoe:

 • Niet elke laadpas wordt overal geaccepteerd;
 • Je kunt echter ook niet betalen met je bankpas;
 • Dus ben je genoodzaakt meerdere laadpassen en abonnementen te hebben;
 • Een eenduidig systeem van 'roaming' is er niet;
 • De meeste laadpalen missen een display en geven geen prijsinformatie;
 • Apps laten de meeste prijsinformatie niet vooraf zien.

Juist in het gebrek aan transparantie zit het probleem. Het VARA TV-programma Kassa laat dit genadeloos zien. Bekijk zeker deze uitzending! Tel daarbij het feit dat er onlangs is gebleken dat laadpassen eenvoudig gekopieerd kunnen worden en je begrijpt de bezorgdheid bij de VER en de ACM.

Duidelijkheid en gebruiksgemak zorgen voor tevreden klanten

Hoe kan dit opgelost worden?

Maak je laadoplossing slimmer en veiliger. Het kàn.

Meerdere leveranciers en fabrikanten van laadoplossingen hebben inmiddels de compacte Valina betaalautomaat geïntegreerd; de meest geavanceerde all-in-one betaalterminal op de markt.

Met de Valina:

 • Accepteer je veilig elke NFC-laadpas of -tag die je maar wil;
 • Accepteer je álle betaalmiddelen, dus óók bankpassen en creditcards (dus gewoon mèt pin).
 • Kan íedereen àltijd laden en afrekenen (dus ook buitenlandse toeristen);
 • Voeg je een heldere gebruikersdialoog, met prijsinformatie per laadpas toe;
 • Hoeven laadpashouders zich geen zorgen te maken dat hun pas gekopieerd wordt.

Wil je ook kennismaken met de revolutie in onbemand afrekenen? Maak dan nu vrijblijvend kennis met Q-Vend, distributeur voor Nederland. Leer wat onze definitie van goede begeleiding en ondersteuning bij de inbouw van deze terminal inhoudt en voeg èchte waarde toe aan je laadoplossing.

Bel of mail ons voor meer informatie en investeer eens een uurtje tijd. Dat kost niks, maar levert gegarandeerd nieuwe en verrassende inzichten op. We hopen je snel te spreken.